Jak wybrać dobry schab?

Idziemy na zakupy_Jak wybra? dobry schab (2)Schab to jeden z bardziej lubianych i często kupowanych przez Polaków elementów mięsa wieprzowego. Z kością lub bez jest podstawą wielu
przepisów kulinarnych nie tylko tradycyjnej kuchni polskiej. Jednak nie zawsze nasze danie mimo użytych z pozoru tych samych składników wychodzi nam idealnie. Co zrobić by w pełni cieszyć się smakiem potraw, od czego zależy sukces w kuchni? Podstawą jest świeże, wysokiej jakości mięso. Tylko jak znaleźć taką wieprzowinę na sklepowej półce?

Niestety w sklepach nie zawsze można kupić mięso wieprzowe smaczne i dobrej jakości. Podczas zakupów warto więc zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech schabu, by poprawnie ocenić mięso wizualnie. Wysokiej jakości schab np. wyprodukowany w systemie jakości QAFP charakteryzuje się jędrną, jednolitą strukturą i różowoczerwoną barwą. Swą kruchość, smak i aromat schab zawdzięcza marmurkowatości, czyli zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Są to białe „niteczki”, które widzimy w przekroju plastra mięsa. Podczas smażenia lub pieczenia tłuszcz rozpuszcza się uwalniając wspaniały aromat i nadając daniu soczystość.

Schab wyprodukowany w systemie QAFP zawsze zapewnia odpowiednią marmurkowatość i zawartość tłuszczu. Jest jednakowej, powtarzalnej wysokiej jakości, która jest sprawdzana na każdym etapie produkcji od hodowli, poprzez ubój aż po sprzedaż na sklepowej półce.

Często zdarza się, że mięso w trakcie obróbki termicznej staje się twarde i niesmaczne, nie jest to jednak wina kucharza a jakości mięsa. Wybierając mięso warto zwrócić uwagę, czy mięso nie jest obarczone wadami jakościowymi tj. PSE – mięso blade, miękkie, cieknące lub DFD – ciemne, suche, twarde. Takiego mięsa nie powinno wykorzystywać się do przygotowywania potraw.

Robiąc zakupy warto także zwrócić uwagę by mięso było zapakowane w atmosferze MAP lub vacum, co wpływa korzystnie na barwę oraz świeżość. Dzięki pakowaniu próżniowemu mięso ma mniejszy kontakt z tlenem, dzięki czemu ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Dodatkowo kupując mięso pakowane mamy na etykiecie podane podstawowe dane o producencie, pochodzeniu mięsa i datę przydatności do spożycia. Dlatego System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP restrykcyjnie przestrzega zasady pakowania mięsa.

Pamiętajmy – twarde, suche lub gumowate mięso to nie zawsze wina kucharza, tylko świeże, wysokiej jakości mięso stanowi podstawę smacznego schabowego. Zwróćmy zatem uwagę na to, co kupujemy i wybierzmy sprawdzoną jakość QAFP.

Otagowany , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek permalink.

Komentarze są wyłączone.