Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL

Coraz mniej Polaków decyduje się na wypoczynek w Egipcie, Turcji czy Maroku. Choć do niedawna kraje te uchodziły za szczególnie atrakcyjne m.in. za sprawą korzystnych cen, teraz pustoszeją – turyści szukają bezpieczniejszych miejsc. Doskonałą alternatywą dla miłośników podróży, jednocześnie gwarancją spokoju i bezpieczeństwa jest…IMG_5478 agroturystyka.
Z pełną ofertą tego sektora będzie się można zapoznać podczas VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL w Targach Kielce.

Agroturystyka to główny trend charakteryzujący współczesną turystykę – przyjazną środowisku, wykorzystującą naturalne walory dziedzictwa kulturowego i różnorodność przyrodniczą. W czasie targów AGROTRAVEL, które odbędą się od 8 do 10 kwietnia 2016, prezentowane są oferty najpiękniejszych miejsc i urokliwych zakątków z Polski i zagranicy. To jedyna tego rodzaju impreza wystawiennicza w Polsce, ukierunkowana na promocję produktów związanych z turystyką wiejską i agroturystyką. Wydarzenie integruje branżę turystyczną w całej Europie.
Jak co roku, w czasie wydarzenia zaplanowano wiele atrakcji dla zwiedzających. Wśród nich znajduje się między innymi jarmark rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych, degustacje potraw regionalnych, scena kultury dla artystów ludowych, a także mnóstwo konkursów dla wystawców i zwiedzających. AGROTRAVEL to niepowtarzalna okazja do zapoznania się z kulturą i tradycjami różnych regionów.

Porozmawiajmy o agroturystyce
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki dostarcza wiele tematów do rozmów i niesie potrzebę wymiany doświadczeń w tym obszarze. Dzięki wsparciu silnych partnerów merytorycznych, targi AGROTRAVEL będą miejscem wielu konferencji i spotkań.
Tradycyjnie, w programie targów znajduje się Dzień Ekspercki, organizowany przez Polską Organizację Turystyczną. Tematem tegorocznego Dnia Eksperckiego POT jest „Turystyka Kulinarna na obszarach wiejskich – prawdziwy smak, prawdziwy wypoczynek. Szanse i wyzwania w tworzeniu oferty turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich”. Podczas spotkania przybliżona zostanie tematyka turystyki kulinarnej i omówiony fenomen jej popularności. Potencjał rozwoju oferty turystyki kulinarnej zostanie przedstawiony na przykładach produktów turystycznych opartych na lokalnych kulinariach na obszarach wiejskich z Polski i ze świata. Eksperci podzielą się także wiedzą dotyczącą najnowszych trendów w rozwoju tej formy turystyki.
Oprócz Dnia Eksperckiego, targi obfitować będą w wiele spotkań merytorycznych. W przeddzień wystawy, 7-go kwietnia rozpocznie się Forum Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki. W programie wydarzenia znajdują się sesje dotyczące agroturystyki polonijnej, miejsca turystyki wiejskiej w nowoczesnej gospodarce, a także partnerstwa i współpracy w aspekcie rozwoju produktów sieciowych i komunikacji marketingowej.
W czasie targów poruszone zostaną także tematy związane z innowacyjnością produktów turystyki wiejskiej oraz przetwórstwem produktów wytworzonych w gospodarstwie rolnym i ich sprzedażą.

Otagowany , , , , , .Dodaj do zakładek permalink.

Komentarze są wyłączone.