220 wystawców na Targach FERMA w Łodzi

DSC_0305

Niszowe targi FERMA w Łodzi potwierdziły swój status najważniejszej platformy dla producentów bydła, świń i drobiu. Zgodnie z danymi podanymi przez organizatora, DLG AgroFood, w dniach 28 lutego do 2 marca 2014, 27 500 specjalistów branży rolniczej odwiedziło Atlas Arenę w Łodzi. Odpowiada to wzrostowi o równe 10% w stosunku do ubiegłorocznej imprezy.

Kokcidin firmy INTERMAG uznany Innowacją roku 2013

Prozdrowotne__INTERMAG

Tytułem Innowacja 2013 został uhonorowany Kokcidin, najnowszy produkt marki INTERMAG. Wyróżnienie przyznała Kapituła złożona z przedstawicieli redakcji Forum

Nie ma zakazu wędzenia

wedzenie

„Nie będzie zakazu wędzenia mięsa, wędlin” – poinformował szef resortu rolnictwa Stanisław Kalemba i dodał, że zmiany unijnych przepisów dotyczą najwyższych

Zwiększa się produkcja mięsa drobiowego. Coraz więcej produktów ze znakiem QAFP

logo_programu

Coraz więcej mięsa drobiowego trafia do odbiorców w Polsce i na świecie. Rośnie także liczba podmiotów zajmujących się produkcją, dystrybucją i sprzedażą w systemie QAFP

Robot udojowy Galaxy Astrea – dobry wybór

Insentec ASTREA 100 vrijstaand

Produkcja mleka w Polsce z roku na rok staje się coraz bardziej kosztowna. Wzrost kosztów produkcji nie zawsze ma swoje odzwierciedlenie w cenie mleka, jaką otrzymuje dostawca. Dobrostan zwierząt, finanse, mechanizacja, środowisko, polityka zrównoważonego rozwoju, genetyka, koszty: energii, wody, środków ochrony roślin, koszty pracy – wszystkie te elementy determinują warunki, w jakich hodowca musi codziennie podejmować ważne decyzje biznesowe. Jest to ogromny wysiłek i odpowiedzialne zadanie.

Czyste gospodarstwo

HDS_reduced_germs_app_1-66874-300DPI

Utrzymanie należytej czystości w gospodarstwie rolnym i hodowli zwierząt wymaga zastosowania odpowiednich urządzeń czyszczących, które jednocześnie zapewnią czystość oraz dezynfekcję maszyn i urządzeń, a także pomieszczeń gospodarskich i produkcyjnych. W rolnictwie nie ma lepszej i bardziej niezawodnej technologii mycia niż czyszczenie wysokociśnieniowe. W zależności od rodzaju zabrudzeń, należy wybrać model, który najlepiej będzie odpowiadał naszym potrzebom. Z uwagi na duży stopień zróżnicowania potrzeb klienta, firma Kärcher oferuje wiele urządzeń z lub bez podgrzewania wody w kilku różnych klasach wydajności.

Kukurydza, jęczmień… – żywienie trzody

819205_36316141

Można wskazać kilka problemów, które trapią krajowy sektor produkcji trzody. Z pewnością jest to ogromne rozdrobnienie i dekapitalizacja gospodarstw. Dużym problemem jest także mała efektywność produkcji, a wynika ona w dużej mierze właśnie z rozdrobnienia i słabej zdolności inwestycyjnej gospodarstw. Praktycznie nie funkcjonują programy wsparcia inwestycyjnego produkcji świń. Przez lata podejmowano różne akcje utrudniania produkcji w dużych fermach, a tymczasem tam właśnie jest uzyskiwana największa efektywność produkcji.

Afrykański pomór świń – groźna choroba

Na Białorusi, zaledwie 170 km od granicy z Polską zarejestrowano zachorowania zwierząt na afrykański pomór świń.

Pomimo egzotycznie brzmiącej nazwy choroba bynajmniej nie dotyczy wyłącznie Afryki. Eksperci z państw członkowskich UE zgromadzonych w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia i Dobrostanu Zwierząt zatwierdzili program dla Estonii, Łotwy, Litwy i Polski mający na celu zapobieganie afrykańskiemu pomorowi świń. Współfinansowany przez UE program ma budżet w wysokości 2,5 miliona euro. Program koncentruje się na istotnych środkach zapobiegawczych, które obejmują: czyszczenie i dezynfekcję pojazdów, nadzór i badania laboratoryjne, kampanie uświadamiające, a nawet korzystanie ze środków odstraszających dziki oraz prewencyjny wczesny ubój trzody chlewnej w zagrożonych gospodarstwach przydomowych. Polscy rolnicy oraz przemysł mięsny zdają sobie sprawę, że konsekwencje wykrycia nawet jednego ogniska afrykańskiego pomoru świń będą katastrofalne. Nowe ogniska tej choroby w Rosji i na Białorusi stanowią zagrożenie dla gospodarstw hodujących trzodę w UE. APŚ może dostać się na teren Wspólnoty poprzez nielegalne wprowadzenie na rynek produktów wieprzowych za pośrednictwem skażonych pojazdów do przewozu zwierząt lub migrację zakażonego dzika. Ta choroba zakaźna jest zwykle śmiertelna i nie istnieje żadna szczepionka zwalczająca wirusa. Masowe uboje zarażonych stad z pewnością wpłynęłyby na dalsze pogłębienie i tak rekordowo niskiego pogłowia trzody chlewnej. Zakłady mięsne … Czytaj dalej…