Czym się rózni mleko i mięso ekologiczne od tradycyjnego?

SGGW_badania_mleko_mieso

Nowe badania wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem. Badania naukowców z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wskazuję między innymi, że: mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50 % więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych; ekologiczne mięso charakteryzuje się nieco mniejszą zawartością dwóch nasyconych kwasów tłuszczowych (mirystynowego i palmitynowego), których spożywanie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem

Ekspedycja PSH do Afryki Zachodniej

IMG_4539

Polish Snail Holding z Elbląga, lider branży hodowli, skupu i przetwórstwa ślimaków prowadzi rozmowy handlowe na terenie Afryki Zachodniej, poszukując nowych rynków dla swojej działalności. Ślimaki, powszechnie występujące i spożywane w niektórych krajach w Afryce, mogą teraz trafić do lokalnych farmerów i napędzić nową gałąź biznesu. Warto dodać, że firma jest już obecna na tym kontynencie, ze swoimi projektami biznesowymi w RPA, Nigerii i

Targi Hodowlane Zagroda w Expo Mazury – pierwsza edycja

Logo_Targi_Zagroda

Chcesz wiedzieć więcej o hodowli zwierząt i roślin? Porozmawiać z ludźmi związanymi z branżą, poznać nowe produkty i rozwiązania w tej dziedzinie? Już wkrótce będzie do tego okazja. W dniach 13 – 14 lutego 2016 roku w hali Expo Mazury roku odbędą się Targi Hodowlane Zagroda –najważniejsze wydarzenie branżowe dla rolników z północno-wschodniej Polski.

Już w połowie lutego br., do malowniczo usytuowanej Ostródy zjadą rolnicy z całej Polski. To właśnie tutaj, w Expo

AGROTECH 2016 – na dobry początek wiosny!

SONY DSC

Największe polskie targi rolnicze w halach zapraszają 18-20 marca
Rolnicza wiosna zaczyna się od targów AGROTECH – Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej w Targach Kielce to obowiązkowy punkt w kalendarzu wielu rolników i ulubione miejsce spotkań, poznawania nowości branży. Bilans ubiegłej rekordowej edycji to przeszło 61,5 tysiąca zwiedzających! W Kielcach po prostu trzeba być, aby być na bieżąco!
Ponad 700 firm prezentowało nowoczesny sprzęt podczas ubiegłorocznej edycji targów AGROTECH. Najbliższa

NOWA ZAGRODA Magazyn Polski Nr 1/2016

Zagroda 2015-04.indd

Zapraszamy do czytania zimowego numeru czasopisma

NOWA ZAGRODA Magazyn Polski dostępnego bezpłatnie pod linkiem:

 

http://zagrodanowa.pl/wpisy/numer-aktualny/

 

Wybrane tematy numeru:

♦ Inwestycje w gospodarstwach położonych na obszarach (OSN)

Wołowina z mieszańców to przyszłość

9940120_m

Polacy w ślad za mieszkańcami Zachodniej Europy sięgają coraz częściej po wołowinę wyższej jakości. Niestety takiego produktu jest na naszym rynku zbyt mało. Zaspokojenie tego popytu jest szansą dla producentów mleka, na przebranżowienie, bądź dywersyfikację przychodów. Według danych GUS, w Polsce utrzymywane jest niemal 6 mln sztuk bydła, z czego krowy stanowią ponad 2,4 mln. Dominują zwierzęta w  typie mlecznym z przeważającą rolą rasy

Jeszcze w grudniu pomoc dla producentów trzody chlewnej i hodowców ryb słodkowodnych

swinka

Komitet Stały Rady Ministrów przyjął 3 grudnia 2015 r. projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniający rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Przewiduje się w nim następujące zmiany:

a) udzielanie pomocy dla podatników podatku rolnego rolników, którzy w 2015 r. prowadzili chów i hodowlę ryb słodkowodnych w na obszarze gmin, w których wystąpiła susza w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich; powyższa pomoc będzie udzielana w wysokości 300 zł na 1 ha zarybionych stawów

Producenci wołowiny będą się konsolidować

2007869855_wolowina_konsolidacja_sektor

Producenci wołowiny żyją dziś z eksportu, a Polska stała się drugim po Holandii eksporterem wołowiny w UE z 14-proc. udziałem. By utrzymać korzystny trend, zakłady mięsne zamierzają się konsolidować. To pozwoli im podnieść jakość mięsa, a jednocześnie utrzymać stosunkowo niskie koszty.

Pod koniec 2014 roku w Polsce hodowano ponad 5,7 mln sztuk bydła, o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Zwierząt przybywa, bowiem na wołowinę jest coraz więcej chętnych, zwłaszcza poza granicami Polski. Według danych MF (za

Ceny wieprzowiny są coraz niższe, a jej spożycie rośnie

Eksperci po raz osiemnasty ocenili żywność rodzimych producentów (4)

Szacuje się, że w tym roku krajowa konsumpcja wieprzowiny może wynieść ok. 41 kg na osobę. Brak dostępu do części rynków eksportowych sprawia, że ilość mięsa na krajowym rynku utrzymuje się na wysokim poziomie. Dla producentów szansą byłoby ponowne otwarcie krajów azjatyckich.

– Badania prowadzone przez zespoły związane z Polskim Mięsem pokazują, że do 2030 roku spożycie wieprzowiny

Spadły ceny mleka i wartość polskiego eksportu

polkrowa

Z powodu niższych cen mleka na światowych rynkach obecny rok jest słaby dla branży mleczarskiej. Przychody z produkcji mleka mogą być w tym roku niższe nawet o 3 mld zł niż w 2014 roku. Spada też wartość eksportu polskiego nabiału. W I połowie roku zyski spadły o 18 proc. Dla producentów szansą mogą być nowe rynki zbytu i większa konsolidacja branży.

– To trudny rok dla branży mleczarskiej, a ceny były stosunkowo niskie – ocenia w rozmowie z agencją