Ziarno pełne zdrowia

Polska żywność ma uznanie w kraju i na świecie. W 2013 r. wyeksportowaliśmy więcej przetworzonych produktów zbożowych. Jesteśmy drugim unijnym producentem żyta, trzecim rzepaku, a czwarte miejsce zajmujemy w produkcji pszenicy. W kraju rośnie także asortyment produktów zbożowych z całego ziarna.

tn_IMG_03131W dniu 4 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. To już kolejne spotkanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. „Związek prowadzi od 2010 roku działania w ramach Funduszu, których celem jest stabilizacja rynku zbożowego. Zależy nam na umocnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju przy równoczesnym zabezpieczeniu producentów rolnych i konsumentów przed dokuczliwymi wahaniami cen zbóż, mąki i pieczywa. Chcemy także kształtować konsumpcję pieczywa i produktów z całego ziarna, szczególnie wśród najmłodszych Polaków. Bardzo niepokoił nas trend spadkowy spożycia pieczywa, który miał miejsce w 2012 roku. Obserwujemy jednak pozytywną sytuację rosnącego asortymentu produktów z całego ziarna zbóż i zwiększające się zainteresowanie Polaków” – powiedział Stanisław Kacperczyk, prezes PZPRZ. Polska żywność cieszy się dużym uznaniem w kraju i poza jego granicami. Jesteśmy obecnie szóstym producentem w UE. Nasza branża spożywcza to nowoczesne zakłady przetwórcze, tradycyjne receptury i przede wszystkich wysoka jakość wyrobów. Według wstępnych danych Agencji w lipcu i sierpniu br. eksport zbóż z Polski wyniósł 684 tys ton, w tym 235 tys. ton pszenicy i 99 tys. ton kukurydzy. To o 23% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Więcej niż przed rokiem wywieźliśmy produktów przetwórstwa pierwotnego – o 31% i produktów wysoko przetworzonych – o 8%.Według GUS w 2012 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych. Spadła również konsumpcja pieczywa – o 2,4%, aż o 5,1% mniej zjedliśmy także kaszy, ryżu i płatków. Jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w roku bieżącym udało się zahamować ten spadek. Największe spożycie pieczywa odnotowano w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach. W podziale na województwa największa konsumpcja miesięczna na 1 osobę w 2012 r. miała miejsce w świętokrzyskim (8,29 kg), a najmniejsza w pomorskim (5,57 kg).

 PZPRZ

Otagowany , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek permalink.

Komentarze są wyłączone.